KETOJENİK DİYET KETOJENİK BESLENMEYE BİLİMSEL VE TARİHSEL BAKIŞ
Ketojenik beslenme ketojenik diyet nedir sorusu son yıllarda en çok duyduğumuz sorulardan biri. FitChef ekibi olarak ketojenik beslenme veya diğer ismiyle ketojenik diyet ve keto hakkında bilimselve tarihi bilgilerle süslenmiş bir yazı hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra ketojenik diyet veya ketojenik beslenme hakkında söz sahibi olacaksınız.
TARİHÇESİ
Ketojenik beslenme, otizm, epilepsi gibi bazı sinir sistemi hastalıklarının tıbbi beslenme tedavisi olarakgörülmekle beraber; günümüzde kanser, tip 2 diyabet, obezite gibi metabolik hastalıkların tedavisinde de etkili olduğu ile ilgili çalışmalar mevcuttur. Ketojenik diyet geçmişte epilepsi hastalarının hastalığının tedavisinde de kullanılmıştır. 2 hafta boyunca ketojenik diyet uygulanan hastalarda olumlu gelişmeler görülmüştür.
Ketojenik diyet ismi ilk olarak 1911 yılında Fransız doktorlar Guelpa ve Marie’nin kullanımı ile literatüre girmiştir. Ketojenik diyetin bugünkü halini almasında öncülük eden ilk besin değeri planlaması 1921 yılında Amerikadaki Mayo kliniğinde gerçekleşmiştir. !930 laraketojenik diyet yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında 1993’de İngiltere yeniden popüler olan ketojenik diyet yıllarca koarbonhidrat ağırlıklı beslenmeyi pazarlayan reklam kampanyalarının gölgesinde kalmıştır. Nihayet son 10 yılda ketojenik diyet veya ketojenik beslenme ismi sıkça duyulmaya başlanmıştır.
Milattan önceki dönemlere baktığımızda tahılın toplanması ve elde edilmesi geç keşdefedildiğinden insanoğlu uzun yıllar ketojenik diyete benzer şekilde yağ ağırlıklı bir beslenme uygulamıştır.
İŞLEYİŞİ
Basit bir şeklide ketojenik diyetin işleyişi şu şekildedir. Fizyolojik olarak vücut enerji için ilk başta karbonhidrat mekanizmasını kullanmayı tercih eder ve bu sebeple glikojen depoları ile glikoz molekülleri devreye girer. Ketojenik beslenmede ise, vücut karbonhidrat yoksunluğundan ötürü birincil enerji kaynağı olarak ketonları kullanır. Ketoz, vücutta yağların kullanıldığı yani vücudun yağ depolarını enerjiye dönüştürdüğü ve bu süreçte ketonları serbest bıraktığı metabolik bir durumdur. Bu şekilde vücut ‘’Ketozis’’ olarak adlandırılan enerji için yağların kulllanıldığıfarklı birmetabolik sürece girer.
Klasik bir ketojenik beslenmede toplam alınan enerjinin %75’ ini yağlar, %20’ sini proteinler ve %5’ ini karbonhidratlar oluşturmaktadır. Kişiye göre bu oranlarda ufak esneklikler yapılabilir.
Ketozisin Yan Etkileri;
Ketojenik beslenmenin birinci haftasından sonra Ketozise giren vücutta bazı semptomlar görülebilmektedir. Bu semptomların en belirgin olarak gözlenenleri; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, ağızda aseton kokusu ve kabızlıktır. Ancak yeterli miktarda su ve sebze tüketimi olduğu taktirde bu yan etkiler görülmeyebilir. Ketojenik diyette düşük miktarda karbonhidrat tüketiyor olmak, vücutta suyun tutulmasını da azaltacağı için elektrolit dengesini sağlayabilmek adına yeterli miktarda su tüketiyor olmak oldukça önemlidir. Yeterli sebze tüketimi ise, vücut için gerekli vitamin ve minerallerin alınabilmesi için ve beslenmenin sağlıklı sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir.
Ketozise Ne Zaman Girilir?
Bu süreç makro besinlerin (karbonhidrat, protein, yağ) dağılım oranlarına ve kişiden kişiye değişmekle beraber genellikle 3-5 gün içerisinde vücut ketozise girer.
Ketojenik Beslenmenin Olası Pozitif Etkileri;
Ketojenik Beslenmenin Olası Negatif Etkileri;
Ketojenik Beslenme ile İlgili Yanlış Bilinenler;
Ketojenik beslenmeyi, yüksek protein diyeti olarak görmek doğru değildir. Ketojenik beslenme sürecinde alınan protein miktarı, sağlıklı ve dengeli beslenmede önerildiği kadardır. Fazlasının tüketilmesi, vücudun ketozise girmesini engelleyecektir.
Yüksek şeker içeren meyvelerin ve süt ürünlerinin bu beslenme sürecinde fazla tüketilmesi içerdikleri şekerden dolayı doğru değildir ama azar miktarda, oranları aşmayacak şekilde tüketiliyor olması da bir problem yaratmayacaktır.
Ketojenik Beslenmede Sıklıkla Tüketilebilecekler Besinler;
Kuruyemişler (Ceviz, Badem, Fındık, Kaju Fıstığı, Kabak Çekirdeği, Ay Çekirdeği, Yer Fıstığı)
Şekersiz Fıstık Ezmesi, Şekersiz Fındık Ezmesi, Şekersiz Badem Ezmesi
Keten Tohumu, Chia Tohumu, Susam, Çörek otu
Avokado
Hindistan cevizi
Tahin
Siyah/ Yeşil Zeytin, Zeytin Ezmesi
Yumurta
Yağlı Balıklar (Somon, Ton Balığı, Uskumru)
Yağlı Kırmızı Et (Antrikot, Döş kısmı)
Tavuk But, Tavuk Kalça, Tavuk Kanat
Tam Yağlı Peynirler ( Kaşar Peyniri, Labne Peyniri, Krem Peyniri, Ezine Peyniri, Cheddar Peyniri)
Hindistan Cevizi Yağı, Zeytinyağı
Krema, Tereyağ
Sebzeler ( Mantar, Kabak, Ispanak, Brokoli, Kuşkonmaz, Domates vb.)
Ketojenik Beslenmede Az Sıklıkla Tüketilebilecekler Besinler;
Limon, Nar, Berries (Ahududu, Böğürtlen, Çilek, Yaban Mersini vb.)
Yoğurt, Süt
Bezelye, Havuç
Ketojenik Beslenmede Tüketilmemesi Gereken Besinler;
Tahıllar (Yulaf,Bulgur, Buğday, Pirinç, Şehriye, Erişte, İrmik, Makarna,Kinoa)
Ekmek, Simit, Poğaça, Galeta vb. Unlu Mamüller
Kurubaklagiller (Nohut, Kuru fasulye, Siyah Fasulye, Barbunya, Kırmızı/ Yeşil Mercimek, Kuru Börülce)
Kahvaltılık Gevrekler
Şekerler ve Şekerli Yiyecekler (Beyaz Şeker, Esmer Şeker, Bal, Pekmez, Tatlı, Dondurma)
Şekerli ve Asitli İçecekler
Patates
Muz
Alkollü İçecekler (Bira, Kokteyller vb.)
Hazır Yemek Sosları
Hazır Paketli Ürünler
Bu bilgiler doğrultusunda, bir beslenme uzmanı yardımı ilebireyin sağlık durumu göz önüne alınarak yeterli miktarda su ve sebze tüketimine ve sağlıklı yağ kaynaklarının tercih ediliyor olmasına da dikkat ederek kısa sürede sonuçlar almak için ketojenik beslenme önerilebilir.Sporculardaketojenik beslenme ile ilgili yapılan çalışmalarda ise kesin sonuca varılamamakla beraber, performanslarını olumsuz etkileme sebebi ile çok fazla önerilmemektedir. Sporda ketojenik beslenme konulu yazımızı yakında sizinle paylaşacağız.
Pazartesi
08:00 - 20:00Salı
08:00 - 20:00Çarşamba
08:00 - 20:00Perşembe
08:00 - 20:00Cuma
08:00 - 20:00Cumartesi
09:00 - 17:00Pazar
09:00 - 19:00©2019 Fitchef. Tüm Hakları Saklıdır.
Ödeme Seçenekleri
SATICI:Dorukan Gıda ve Yemek Hizmetleri San Tic Ltd Şti. Nispetiye Mah Belediye Sitesi Yolu Sok No:3/5 Etiler İSTANBUL adresinde mukim ALICI:www.fitchef.com.tr üzerinden ve ya 0212 351 10 11 nolu telefondan sipariş veren kişiyi ifade eder(“Alıcı” olarak anılacaktır.)
İşbu Mesafeli Satış Sözleşmesinin konusu, ALICI'nın SATICI'ya ait www.fitchef.com.tr internet sitesi üzerinden elektronik ortamda ve ya telefon yahut diğer iletişim araçları ile aşağıda nitelikleri belirtilen ürünün satışı ve teslimi ile ilgili olarak 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik gereği tarafların hak ve yükümlülüklerinin belirlenmesi hakkındadır.
ALICI’nın www.fitchef.com.tr, info@fitchef.com.tr ve ya 02123511011 nolu telefon üzerinden aldığı ürünü ifade eder.
3.1.ALICI sözleşme konusu ürününün temel niteliklerinin vergiler dahil satış fiyatını ödeme şekli ve teslimatı ve buna ilişkin masrafları okuyarak ya da teyit ederek bilgi sahibi olduğunu kabul eder. ALICI mesafeli satım sözleşmesi gereği elektronik ortamda , telefonla ve ya diğer iletişim araçları ile verdiği bilgilerin eksiksiz tam ve doğru olduğunu kabul etmiş sayılır.
3.2.SATICI da sözleşme konusu ürünü elektronik ortam telefon ya da diğer iletişim araçları ile taahhüt ettiği tarihte ALICININ belirttiği adrese teslim etmeyi kabul eder. Ürünün teslimatının yapılacağı adres SATICI’nın gönderim bölgelerinin dışındaysa teslimata ilişkin ücret ALICI tarafından ayrıca karşılanacaktır.
3.3.Teslimata ilişkin kurye hizmetinin kusurundan ileri gelmeyen her türlü sorun nedeniyle teslimatın yapılamamasıdan ALICI sorumludur.SATICI ise sözleşme konusu ürünün sağlam eksiksiz siparişte belirtilen niteliklere uygun olarak teslim edilmesinden sorumlu tutulur. Eksik öğün/ler olması halinde, kuryeye tutanak tutturulması şarttır.
3.4.SATICI mücbir sebepler veya nakliyeyi engelleyen hava muhalefeti, ulaşımın kesilmesi gibi olağanüstü durumlar nedeni ile sözleşme konusu ürünü süresi içinde teslim edemez ise, durumu ALICI'ya bildirmekle yükümlüdür. Bu takdirde ALICI siparişin iptal edilmesini, teslimat süresinin engelleyici durumun ortadan kalkmasına kadar ertelenmesi haklarından birini kullanabilir. Erteleme hakkını kullanması halinde paketine gün olarak eklenir.ALICI’nın siparişi iptal etmesi halinde ödediği toplam tutar 10 gün içinde kendisine nakden ve defaten ödenir. ALICI’nın kredi kartı ile yaptığı ödemelerde ise, ürün tutarı, siparişin ALICI tarafından iptal edilmesinden sonra 7 gün içerisinde ilgili bankaya iade edilir. Bu tutarın bankaya iadesinden sonra ALICI hesaplarına yansıması tamamen banka işlem süreci ile ilgili olduğundan, ALICI, olası gecikmeler için SATICI’nın herhangi bir şekilde müdahalede bulunmasının mümkün olamayacağını ve SATICI tarafından kredi kartına iade edilen tutarın banka tarafından ALICI hesabına yansıtılmasının ortalama 2 ile 3 haftayı bulabileceğini şimdiden kabul etmektedir.
Ürün bedeli, Alıcı’nın seçtiği beslenme paketine, öğün alternatifine ve satın alınan öğün gün sayısına göre sözleşme tarihinde FİTCHEF’in www.fitchef.com.tr internet sitesinde ilan edilen ve ya telefon hattı üzerinden bildirilen bedeldir. SATICI ürün fiyatlarını her zaman değiştirme hakkına sahiptir. ALICI’nın sözleşmenin sona ermesinden sonra yeniden siparişte bulunması halinde güncel tarife geçerli olacaktır.
Ödemeler kredi kartı ve ya havale yahut FİTCHEF’in belirteceği başkaca bir ödeme yöntemi üzerinden yapılacaktır.
FİTCHEF ürünleri sağlıklı ve özel sağlık koşullarında, koruyucu katkı maddeleri kullanılmadan günlük taze gıdalar kullanılarak hazırlanıp bakteri oluşumunu minimuma indirerek paketlenir. Yemeklerin teslimattan sonra uygun koşullarda muhafazasını korumak ALICI’nın sorumluluğundadır. ALICI ürün öğünlerini buzdolabında muhafaza etmek, talimatlarına uygun olarak ısıtmak ve teslim aldığı tarihten itibaren tercihen aynı gün aksi durumda teslimatla beraber 2 gün içerisinde tüketmek durumundadır. Aksi takdirde ortaya çıkabilecek sorunlardan SATICI sorumlu değildir.
Gıda maddelerinin düzenli teslimatlar çerçevesinde Alıcı’nın konut veya işyerine götürülerek teslimine ilişkin olan bu sözleşmeden cayılması, hukuki düzenlemeler gereğince mümkün değildir. Ancak SATICI ALICI’nın satın aldığı paketin kullanımını erteleme talebine, en az 2 işgünü öncesinden SATICI’nın mail adresine mail atmak suretiyle haber vermesi ve en geç iş bu sözleşmenin olağan sona erme süresini takip eden 12 ay içinde kullanması şartıyla onay verebilir. Kullanımı SATICI’nın onayıyla ertelenen paketlere devam edilebilmesi için ALICI’nın talebini 1 iş günü öncesinden en geç saat 16.30’a kadar SATICI’ya bildirerek onay alması zorunludur.
Alıcı, ürünleri teslim almaktan imtina etmesi, sözleşmeden vazgeçmesi veya sözleşmeyi haklı nedeni olmaksızın tek yanlı olarak feshetmesi halinde SATICI’dan hiç bir talepte bulunmayacağını, teslim almaktan vazgeçtiği/imtina ettiği veya sözleşmeyi tek yanlı olarak feshettiği için teslim edilmeyen ürün bedellerinin kısmen dahi olsa iadesini istemeyeceğini kabul ve taahhüt etmektedir.
SATICI, sözleşme şartlarında değişiklik yapma hakkına sahiptir. Bu gibi bir durumda, değişikliklerin tümü web sitesinde yayınlanacak ve değişikliklerden sonra yapılacak sipariş ve alımlar bakımından geçerli olacaktır.
SATICI, iş bu sözleşme kapsamında ALICI hakkında edindiği hiç bir bilgiyi hiç bir kişi ve kurumla paylaşmayacağını ve iş bu sözleşmeyle üstlendiği edimleri ifa kapsamının dışında kullanmayacağını taahhüt eder. Alıcı’nın ödeme yaparken işlemin yapıldığı bankaya ulaştırılmakta ve provizyon alınmakta kullanılan kredi kartı bilgileri hiçbir şekilde SATICI tarafından kaydedilmemektedir.